Ny barnevernslov gir dyrere institusjonsplasser. Nå er det i hvert fall på tide å tenke nytt.
Ny barnevernslov og ny barnevernsreform kommer i januar 2022. Det betyr at det blir enda dyrere for kommunene å sende ungdom på barnevernsinstitusjon. Selv om dette er det «gamle og vante», er effekten av institusjonsopphold begrenset og i noen tilfeller skadelig og gjør vondt verre.
Flere ungdommer sier de kommer borti narkotiske stoffer på institusjon. I tillegg er det faglige fokuset noe spredt. På mange måter er institusjonstankegangen gammeldags. Les Riksrevisjonens rapport.
Den nye reformen viser at vi trenger å tenke nytt.
Nye metoder trengs for å hjelpe unge
Vi er glade for at kommunene og staten selv må tenke annerledes og ta i bruk nye metoder for å hjelpe unge.
Vårt 6-trinns vekstprogram for ungdom basert på villmarksterapi har allerede vist seg å være effektivt for å hindre institusjonsplasseringer. Det kan også fungere som et substitutt for MST og andre tiltak som kommunen ikke har tilgang til. Vi jobber med hele familien i vårt program og har også egne familieturer i de sakene det er hensiktsmessig.
Samfunnseffekten av å bruke våre program sammenlignet med en institusjonsplass er formidabel og om man kan spare samfunnet for penger og famille og ungdom for lidelse, så bør villmarksterapi være et naturlig valg. Les innlegget «Verdien av en ungdom» om hvor mye det offentlige kan spare.
Vår egen erfaring og forskning viser at villmarksterapi har langsiktige effekter som varer lenge. Turene i naturen blir et referansepunkt og noe å se tilbake på også i dårlige stunder.
Villmarksterapi gjør at unge får det bedre, det er ikke en «straff»
Historien til det mange tenker som villmarksterapi i Norge er ganske todelt. Barnevernet brukte en lite gjennomtenkt variant av natur og endring som «straff» på nittitallet. Kommandosoldater uten større grad av empati ble satt til å jobbe med og ta med «vanskelig ungdom» på tur.
I tillegg har såkalte «skjermingsturer» vært brukt i samme ærend. Denne tilnærmingen har ødelagt en del for etableringen av villmarksterapi i Norge fordi man tenker at et program vil være likt dette eller andre kontroversielle metoder.
Dessverre kunne man ikke tatt mer feil. Eller heldigvis.
Villmarksterapi har ofte god effekt på unges utfordringer. Wildscape-programmet er utviklet av Espen Holmgren og faglig ansvarlig psykolog, Andreas Nordstrand, som har doktorgrad i traumatisk vekst. Espen og Andreas har et stort hjerte for å hjelpe andre. De har oppnådd unike resultater siden de startet opp med programmet. I tillegg er det å bygge opp programmene i skandinavisk natur og gjennomføre programmene hele året i den mektige, men krevende naturen et fagfelt i seg selv.
Vi i Wildscape tilbyr noe nytt og moderne som først og fremst skaper resultater og reduserer lidelse for involverte parter.
Kan vi hjelpe dere å hjelpe?
Vi har god erfaring i å hjelpe kommuner og barnevernet med store deler av en vekstprosess, fra kartlegging til oppfølging. Ved å samarbeide med oss, tør vi påstå at vi kan hjelpe dere med å hjelpe flere.