Hvordan forhandle med en ungdom

Å forhandle med en ungdom kan virke som en kunstform, spesielt når utfordringene vokser og enkle løsninger synes langt unna. Når adferden til en ungdom krysser grenser, står vi ofte overfor et valg: skal vi stille krav, eller søker vi en alternativ løsning?

 

I noen tilfeller kan det virke som det eneste alternativet er å gjøre inngripende tiltak, som for eksempel institusjons- eller fosterhjemsplassering. Men hos Wildscape tror vi på en annen tilnærming. Vårt program fokuserer på å forhandle frem løsninger sammen med ungdommen, unngå inngripende plasseringer og fremme vekst og utvikling. Dette sparer kommunen for penger.

Espen, med sin lange erfaring i å motivere ungdommer til å delta i programmet, har sett mange eksempler på hvordan en åpen og ærlig dialog kan endre liv. Ta for eksempel da han besøkte en ungdom som hadde isolert seg fra omverdenen. En enkel spasertur hjalp ungdommen å se saken fra et nytt perspektiv, og unngå en potensiell konflikt.

 

Her er 10 tips til hvordan du kan forhandle bedre:

  1. Strategisk Empati: Ta deg tid til å lytte aktivt før du svarer. Dette betyr å unngå å tenke på ditt svar mens ungdommen snakker, og i stedet virkelig forstå deres perspektiv. Har du noen gang opplevd en situasjon der å lytte endret utfallet av en samtale med en ungdom?

  2. Vær Tålmodig og Utholdende: Ungdommer trenger tid til å prosessere og reagere. Gi dem rommet de trenger for å uttrykke seg, uten å presse dem for raskt mot en løsning.

  3. Kommuniser Klart og Konkret: Vær tydelig om dine forventninger og grenser, men vær også åpen for deres ideer og forslag.

  4. Anvend Positiv Forsterkning: Anerkjenn konstruktive bidrag eller samarbeidsvilje. Dette forsterker positive adferdsmønstre.

  5. Unngå Maktspill: Ungdommer reagerer bedre på samtaler som føles som en dialog fremfor et diktat.

  6. Finn Kompromisser: Vær åpen for løsninger som kanskje ikke er perfekte, men som alle kan leve med.

  7. Inkluder Ungdommen i Beslutningsprosessen: La dem ha en stemme i avgjørelsene som påvirker dem.

  8. Vær Oppmerksom på Timing: Velg riktig tidspunkt for diskusjoner, vi møter ofte ungdommene på «rett tidspunkt» der sannsynligheten for å komme i dialog er størt.

  9. Bruk Eksempler og Historier: Del personlige erfaringer eller relevante historier for å illustrere dine poeng.

  10. Tilby Støtte og Veiledning: Vis at du er der for å støtte, ikke bare for å disiplinere.

Ved å anvende disse prinsippene, kan du bygge en mer effektiv kommunikasjonsbro med ungdommen. Husk, hvert steg mot forståelse og samarbeid er et steg mot en lysere fremtid for ungdommen. Del dine erfaringer med å kommunisere med ungdommer i kommentarfeltet, eller kontakt oss for mer informasjon om vårt program.

Wildscape