Bålprat #1: Endringsprosesser i naturen

Hva er terapi? Hvorfor virker villmarksterapi? Og hva vil det si å romme noen? Dette er temaer villmarksterapeut Espen Holmgren snakker med psykolog Andreas Espetvedt Nordstrand om rundt bålet.

Espen Holmgren er Nordens mest erfarne villmarksterapeut med over 500 terapidøgn i naturen sammen med ungdom med vanskeligheter.

Andreas Espetvedt Nordstrand er psykolog og har doktorgrad om temaet PTSD. Han jobber som professor ved NTNU og er fagansvarlig psykolog for Wildscape-programmet.

Se bålpraten, eller les saken under:

Endringsprosesser i naturen – om villmarksterapi og ikke-spesifikke faktorer

Vi har fyrt bål der alt startet for Espen sin del; i fjæra. Rundt bålet sitter villmarksterapeut Espen Holmgren og psykolog Andreas Espetvedt Nordstrand. De to møttes i 2009 da Espen startet med villmarksterapi og kunne nesten ingenting om psykologi.

– For meg var det å fyre bål og ha samtaler viktig. Jeg har alltid vært nysgjerrig på mennesker og det som skjer i møtet mellom mennesker, starter Espen.

Andreas forsetter: 

– Du har stor inspirasjon, og har funnet noe du passer til å drive med. Vi har alle noe vi er best på som kan aktualisere oss selv. 

Andreas har vært fagansvarlig psykolog i Wildscape siden oppstart. Han har alltid vært interessert i friluftsliv, og er en ivrig klatrer. 

Espen Holmgren (til venstre) og Andreas Espetvedt Nordstrand (til høyre).

Espen Holmgren (til venstre) og Andreas Espetvedt Nordstrand (til høyre).

– Den første turen vi var på sammen var med noen fra fengsel. Vi hadde en gruppesamtale med de som skulle bli med oss på tur, og jeg var veldig ivrig. Du stoppet meg litt. Vi skulle sette stemningen i gruppa. Andreas skulle få oss i turmodus, forteller Espen. 

Andreas satte ut Espen. 

– Det trigget at jeg ble interessert i følelser. Psykologi for meg handler mye om bevissthet og hvordan du bruker den. 

– Veien er målet, legger Andreas til på en måte som indikerer et godt stykke arbeid. 

Det å få til endring krever innsats – og et ønske om endring.

 

Om terapi og ikke-spesifikke funksjoner

Psykologi er det vitenskapelige studiet av menneskesinnet. Når du drar til en psykolog er det ikke en del som må byttes ut, men noe du har opplevd som gjør at du strever. 

– Vi mennesket trenger å forstå andres perspektiver innenifra. Det er viktig å forstå, og få en bevissthet rundt hvorfor ting har blitt som de har blitt. Terapi handler om å se hva det er du gjør i hvilke prosesser i hverdagen som skaper problemer. Ved å forstå, kan vi gjøre noe med det, sier Andreas. 

– Det med å forstå er viktig. Vi kommer fort dit når vi er på tur, legger Espen til. 

– Det å forstå er det første steget, som er det enkle. Resten av veien, som er endring og veien til et annet liv, er mer komplekst, slår Andreas fast. 

Han fortsetter: 

– 40 prosent av effekten av terapi kommer fra teknikker og det man lærer seg som psykolog. De resterende 60 prosentene av effekten kommer av ikke-spesifikke faktorer. 

En del av effekten av villmarksterapi kan tilskrives de ikke-spesifikke faktorene. 

DJI_0015.jpg
 

Hvorfor villmarksterapi virker

Espen har de siste 12 årene tilbrakt over 500 døgn i villmarka sammen med unge mennesker med vanskeligheter. Åtte av ti opplever bedring med villmarksterapi.

Villmarksterapi-programmet Wildscape innebærer forberedelser, en ni dagers ekspedisjon i naturen og et halvt år med individuell oppfølging.

En tur er mange hundre timer med samtaler og arbeid.

– Villmarksterapi er spesielt. En lang terapi er 50 timer. Det får vi på to døgn i skogen, og da skal vi være ute i sju døgn til. I villmarka er vi borte fra stedet problemet oppstod. Vi får en booster-effekt av å drive med terapi i naturen, sier Espen. 

Andreas fortsetter: 

– Alt du opplever endrer hjernen din fysisk. Alt skaper fysiske endringer som setter spor. Det å dra på tur, oppleve noe intenst og bra – det vedvarer. Det er ikke så mystisk, egentlig. 

Det er ikke nødvendigvis psykologen, eller villmarksterapeuten, som gjør hele prosessen. 

– Vi tilrettelegger i skogen. Vi drar på tur, så skjer det noe, sier Espen. 

Andreas tar ordet: 

– Det er et godt, gammelt begrep som går på å romme noen. Som terapeut er det lett å havne i en løsningsorientert modus. Vi gjør det fordi vi synes det er ubehagelig at andre har det vondt. Da rommer vi dem ikke. Det er i orden å være uenig, gi korreks på tur på en måte som rommer. Se innover og ikke utover, det handler om å tåle. 

– På et tidspunkt må du komme med en løsning, skyter Espen inn. 

– Ikke nødvendigvis. De kan ofte ligge i dagen. 

Espen er på: 

– Plutselig kan deltakeren som er med på tur ha skjønt noe. Da kan jeg si: JA! 

Villmarksterapi og Wildscape-programmet er intenst. 

– Forståelse og alt vi gjør, det at sluttresultatet blir bra, gjør at det er verdt det. Jeg vil gi noe til en annen person. Jeg liker å drive med villmarksterapi fordi det er en stor oppgave. 

Les mer om hvorfor villmarksterapi virker 

Villmarksterapi Mars 2020-39.jpg
 

Trenger dere hjelp, eller er du nysgjerrig på villmarksterapi? 

Send en melding, ring oss på 48 03 90 00 eller ta e-læringskurset i villmarksterapi.

Jo flere vi er som driver med villmarksterapi eller henter inspirasjon fra metoden vi bruker, jo flere ungdommer kan vi hjelpe. 

Wildscape