Hvordan bli villmarksterapeut?
For å bli villmarksterapeut må du ha et ønske om å hjelpe andre mennesker med naturen som arena. Vi deler gjerne av våre erfaringer etter over 500 døgn ute i villmarka med ungdommer som står fast.
Har du som mål å jobbe sammen med oss, eller starte opp for deg selv som villmarksterapeut? Eller tenker du å hente inspirasjon fra det vi driver med? Vår visjon er å tenne mange indre flammer og ti tusen leirbål. Det klarer vi ikke alene.
Før vi fokuserer utelukkende på villmarksterapeuten og hva som skal til for å bli det, tar vi kortversjonen om villmarksterapi og programmet vårt. Vil du bli villmarksterapeut, må du vite hva du går til.
Kort om villmarksterapi og villmarksterapeuter
Villmarksterapi er et terapeutisk program som hjelper unge med å mestre livet. Programmet Wildscape bygger på villmarksterapi, og er utviklet av oss i tett samarbeid med psykologer og andre fagpersoner. Det innebærer solide forberedelser, ni krevende dager i villmarka og god oppfølging i etterkant av turen. Programmet bygger ikke bare på en enkelt terapeutisk metode, men kombinerer en rekke ulike for å skape en større totaleffekt - summen er større enn enkeltbitene. Det har tatt en lang rekke teoretiske prinsipper for endring og gjort de til et program som handler om å utføre de i praksis.
Villmarksterapeuter er trygge, voksne mennesker med god relasjonell kompetanse og trening i å endre fastlåste tankemønstre med naturen som arena. De har trening i å over mange døgn jobbe målrettet og fokusert med bakgrunn i metodikken.
Ei lang uke i villmarka på lag med naturen
Fem ungdommer. Ni dager i villmarka sammen med villmarksterapeuter – og hverandre. For å fungere i naturen, må alle samarbeide og kommunisere. Vi er gjensidig avhengig av hverandre, vær og vind. Forflytning til neste leir, eller søke ly? Prinsippet om å spille på lag med naturen gjelder.
Det å overgi kontrollen til naturkreftene kan overføres til livet. Ved å ikke ha kontroll på alt, lærer man å gi slipp. Men før vi kommer ut på den andre siden, må vi ned til kjernen av problemet: På tur skal vi møte det alle forsøker å unngå i seg selv. Det er det som er villmarkterapeutenes oppdrag. Det koster å komme dit. Men det er dit man må.
På tur er det mange samtaler. I grupper og alene. Så er det også vanlig turliv. Og mye lek. Det skifter hele tiden. De vanskelige samtale kan tas når følelsene og tankene dukker opp. Det kan være når man sitter rundt bålet, når man går med en tung sekk, når man lager mat sammen eller når man kaster fiskesluken ut i det stille vannet.
Mellommenneskelighet er det viktigste fundamentet for at ungdommene skal få til endring. Vi blir godt kjent, vi er mennesker i lag, sånn bygger vi et medmenneskelig forhold basert på tillit med hver og en av turdeltakerne.
For de fleste er ni dager i villmarka nok tid til å lage nye koblinger i hjernen. Fysisk aktivitet og det å være ute sammen med andre mennesker som kan vise vei, fungerer!
Dette kjennetegner en villmarksterapeut:
Et ønske om å hjelpe andre. Du kan bidra til at noen får et bedre liv
Lederegenskaper og ansvarsfølelse. Du har ansvaret for å endre unge menneskers liv
Interesse for å ha med mennesker i aktivitet ute sammen med andre
Emosjonell utholdenhet: Holde fokus og fokusere på gruppa i ni dager
Evne til å sette egne behov til side og prioritere oppdraget
God på å vise medfølelse
Må kunne snakke om følelser og være i kontakt med dem
Kunne kommunisere på en omsorgsfull, ærlig og direkte måte
Så, hvordan bli villmarksterapeut?
Du må ha de riktige egenskapene. Har du det, er det tre trinn vi vil foreslå:
1. Ta e-læringskurset Wildscape Masterclass og engasjer deg på Facebook-gruppa for kurset
2. Kontakt oss i Wildscape for å undersøke mulighetene
3. Bli med oss på fem ni-dagers turer ( 45 villmarksterapi-døgn)
Punkt 3 gjelder for deg som vil bruke tittelen «villmarksterapeut» utstedt av oss i Wildscape. Å jobbe som villmarksterapeut er et praktisk fag der alle dine teoretiske, menneskelige og praktiske ferdigheter blir satt på prøve. Det er krevende og ikke for alle å jobbe i våre program.
Flere villmarksterapeuter gir flere sterke ungdommer!
Jo flere vi er som driver med villmarksterapi eller henter inspirasjon fra metoden vi bruker, jo flere ungdommer kan vi hjelpe.
E-læringskurset lagde vi siden det i 2020 ikke har vært mulig å gjennomføre fysiske kurs. Dette gjør at vi kan lære bort villmarksterapi til flere.
Marte Haugen Solem er en av de som har tatt e-læringskurset. Hun var ivrig, vi snakket sammen – og fant ut at Marte skulle blir med oss på en prøvetur. E-læringskurset ga Marte den basisen hun trengte for å være til stede sammen med ungdommene.
Vi prater gjerne med deg som er nysgjerrig på det vi gjør, og vi er her for å hjelpe. Ta kontakt.